Vad händer med aborträtten?

amosArtikel i Amos om spanska regeringens planer på att riva upp den, bara några år gamla, fria aborträtten. Men trots att abortmotståndare i Europa har medvind är det inget som talar för ett ökat generellt abortmotstånd.

Läs artikeln nedan.

 

 

 

 

 

Nystiftad aborträtt
på väg bort

Abortmotståndet har politisk medvind i Europa. Spanien är det senaste landet där ett förbud kan vara på väg.

– Folk vet inte vad de har förrän de har förlorat det. Det är först då de kämpar, säger Maite Ayuso.

Hon är förtidspensionerad revisor och medlem i den politiskt och religiöst obundna 15M-rörelsen som växt snabbt i Spanien. De genomför regelbundet stora demonstrationer och informationskampanjer. Maite Ayuso ingår i en grupp med fokus på hälsofrågor.

– Om abort inte är skyddat i lagen kommer många människor fara illa och dö. De kommer göra abort utanför sjukvårdssystemet, säger hon och blickar ut över Plaza Olavide i centrala Madrid.

Här har ett tjugotal medlemmar från 15M samlats en solig helgdag i december. De delar ut rörelsens tidning och håller tal. Maite Ayuso menar att det finns en risk att hälsa håller på att bli en fråga om inkomst.

Den som har pengar kan köpa sig bättre sjukvård och åka utomlands för en laglig abort. Andra hänvisas till den svarta marknaden om abortlagstiftningen ändras, menar hon.

Den nuvarande lagen, som innebär fri abort fram till fjortonde veckan, är två och ett halvt år gammal. Den drevs igenom av tidigare premiärministern José Luis Zapatero. Innan dess, sedan mitten av 80-talet, var aborter lagliga, men krävde att läkare godkände kvinnans skäl.

Den nya liberala lagstiftningen har väckt ont blod och frustration inom den katolska kyrkan och ja-till-livet-rörelsen. Madrids ärkebiskop Antonio Rouco Varela beskriver aborträtten som ett större problem än landets massarbetslöshet. Och mobiliseringen mot den nya lagen ser ut att ge resultat.

Justitieminister Alberto Ruiz Gallardón, från regeringspartiet Partido Popular, har lovat att lagstiftningen ska ses över och ett konkret förslag väntas i början av året. Gallardón, som kallar abort för ”systematiskt könsrelaterat våld”, har gjort klart att han inte är nöjd med den fria aborträtten.

Samtidigt kritiseras regeringen för att gå en minoritet av befolkningen till mötes genom sin hårdare linje. En opinionsundersökning från i somras, beställd av dagstidningen El Pais, visar att 81 procent av spanjorerna är för abort när det kan konstateras att ett foster är gravt missbildat. Något Gallardón vill förbjuda. Bland praktiserande katoliker är stödet 64 procent.

Anna Dahlqvist, författare och journalist, har skrivit en bok om förhållandena i Polen, Irland och Malta där abort är förbjudet. Hon ser en tydlig trend i Europa och nämner Slovakien där restriktioner införts och Rumänien och Ungern som ser ut att gå samma väg.

– Men det är inte nödvändigtvis så att det också finns ett växande abortmotstånd bland folk. Det är inte något som tyder på det generellt i Europa.

Framgången för abortmotståndarna bygger snarare på att de har bytt taktik. De bedriver opinion genom att prata om att skydda och värna kvinnor. Att fler högerextrema och ofta abortfientliga partier fått större utrymme, spelar också in, menar Anna Dahlqvist.

– Men det finns en motvikt till det här. Flera FN-organ börjar luta sig mot och tala om abort som en del av kvinnors rättigheter.